Class 11th English October Monthly Exam 2023 question paper

Class 𝟏𝟏𝐭𝐡 English 𝐦𝐨𝐧𝐭𝐡𝐥𝐲 𝐞𝐱𝐚𝐦 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐛𝐞𝐫 𝟐𝟎𝟐𝟑- इस पोस्ट में बिहार बोर्ड से आयोजित मासिक परीक्षा (अक्टूबर) 2023 का प्रश्न पत्र दिया गया है ।  तो जितने भी छात्र-छात्राएं 11वीं की परीक्षा 2025 में बिहार बोर्ड से देंगे। तो आपके लिये स्कूल स्तर पर Monthly exam October 2023 का आयोजन 30 अक्टूबर से 06 नवंबर तक हो रहा है । आपके मासिक परीक्षा (अक्टूबर) के English विषय का अरिजनल प्रश्न पत्र उत्तर के साथ दिया गया है । इस पोस्ट के माध्यम से बिहार बोर्ड 11वीं मासिक परीक्षा (अक्टूबर) 2023 के English विषय का प्रश्न पत्र उत्तर के साथ डाउनलोड कर सकते है।

Bihar Board Class 11th Monthly Exam October English Question

Paper With Answer

इस पोस्ट के माध्यम से Class 11th मासिक परीक्षा (अक्टूबर) के English विषय के प्रश्न पत्र का PDF डाउनलोड कर सकते है । इसके साथ-साथ Objective और Subjective प्रश्नों का उत्तर भी डाउनलोड कर सकते है ।और इन सभी का Answer इस Post के निचे मिलेगा।

11th Monthly Exam October 2023- EXAM CENTER

इस परीक्षा का आयोजन 30 अक्टूबर से 06 नवंबर तक आपके विद्यालय के स्तर पर होगा। अर्थात की जिस भी विद्यालय में आपका नामांकन है। उसी विद्यालय में जाकर आपको परीक्षा देना पड़ेगा ।

Admit Card Of 11th Monthly Exam October 2023

इस परीक्षा के लिए Bihar Board के तरफ से कोई भी ऑफिशियल एडमिट कार्ड जारी नहीं किया जाएगा। क्योंकि यह आपके विद्यालय के स्तर पर आयोजित होने वाला एकमात्र जांच परीक्षा है।आप लोग इस परीक्षा को दे कर अपने फाइनल exam की जाँच कर सकते है ।

प्रश्न पत्र कहां से आएगा और कितना बनाना हैं ?

कक्षा 11वीं के मासिक परीक्षा (अक्टूबर) 2023 का प्रश्न पत्र आपके विद्यालय में अक्टूबर माह तक पढ़ाए गए पाठ से प्रश्न आएगा| और इस में 30 ऑब्जेक्टिव बनाना हैं और 5 सब्जेक्टिव और 3 लोंग प्रश्न बनाना हैं

कॉपी का जांच कहां होगा ?

आप लोगों का कक्षा 11वीं की मासिक परीक्षा के कॉपी जाचं आपके विद्यालय के स्तर पर ही होगा।

CLASS 11 Monthly Exam (October) 2023 English Question Paper

CLASS 11TH Monthly Exam October 2023
SESSION 2023-25
SUBJECT/CODE English -105
EXAM DATE 31/10/2023
SITTING 1st SHIFT
EXAM TIME 11:00AM-12:30 PM

BSEB Class 11th Monthly Exam October 2023 English Objective

Answer Key –

Q.N.ANSQ.N.ANS
1.B16.B
2.A17.D
3.A18.C
4.C19.B
5.D20.A
6.A21.A
7.D22.D
8.B23.D
9.C24.C
10.B25.D
11.C26.C
12.A27.B
13.A28.C
14.D29.A
15.A30.D

11th Monthly Exam October English Subjective Question

Download Link –

Question Nos. 1 to 10 ore Short Answer Type.Answer any 5 questions.
(2.) Can there be different manifestations of love?
ANS- Since love is real and everlasting, there can be no separate forms
of it.
(3.) With which great religious teacher is Nalanda associated ?
ANS- Nalanda is associated with the great religious teacher, Lord
Buddha.
(4.) What is an ever-fixed mark’?
ANS- True love is permanent. No wordy attractions and activities have
power to interfere in it. True love is eternal, so it is called ‘ever-fixed
mark’.
(5.) How many viharas did Nalanda have ?
ANS- Nalanda has six large Viharas. There were 11 viharas excavated
in the Nalanda.
(7.) What kind of library did Nalanda possess?
ANS- Nalanda had the biggest library in Asia.
Question Nos. 11 to 15 are Long Answer Type. Answer any 3 questions.
(11.) Nalanda is the symbol of the most glorious period of our history.’
Explain.
ANS- Nalanda was known for the greatest centre of learning and
research in the world. The scholars from different countries used to

visit Nalanda University to study religion and philosophy, to learn
Buddhism. It bound together the various parts of Asia with links of
knowledge at that time.
(12.) Comment on the treatment of the theme of Love and Time in the
poem The Marriage of True Minds’.
ANS- in the poem, ‘The Marriage of True Minds’, William Shakespeare
has clearly depicted that time cannot control love. In the third stanza,
the poet has said ‘Love’s not Time’s fool’. It means love is not a
temporary thing. It is constant.
(13.) How did the scholars of Nalanda carry the torch of knowledge to
foreign countries?

ANS- Nalanda was considered a great centre of learning and knowledge
in the world. Scholars from different countries used to visit Nalanda to
study religion and philosophy. Nalanda was also a great centre of res
research. Scholars used to visit Nalanda to research on Buddhism.
Thonim Sambhot, a Tibetan scholar was sent to Nalanda by Chang
Gampo, the Emperor of Tibet to learn Sanskrit. He introduced and
popularised Sanskrit and Indian knowledge in his country. He also
studied Buddhistic and Brahmanical Literature under the guidance of
Acharya Deva Vidya Sinh. In the 8th century A.D. Acharya Shanti
Rakchit, the chancellor of Nalanda University travelled to Tibet on the
invitation from the Emperor. After sometime Acharya Kamal Shila, the
chief authority on “Tantra Vidya” also visited Tibet. The scholars of
Nalanda also learnt the Tibetan language. They translated Budhhist
and Sanskrit words in Tibetan. By presenting the entire thing in new
way in Tibet, they gradually converted its Rakshit of Naland for the
first time in 749 A.D. in Tibet. It is also believed that the Korean
Scholars came to study the Vinay and Abhidharma at Nalanda.

नीचे दिए गए लिंक से आप सब्जेक्टिव प्रश्न का उत्तर PDF फॉर्मेट में डाउनलोड कर सकते है ।

नोट- यह 11th के मासिक परीक्षा (अक्टूबर) 2023 का प्रश्नपत्र और उत्तर है । English Question Paper का

Monthly Exam October CLASS 11TH 2023-25
ROUTINE CLICK HERE
SUBJECTIVE QUESTION ANSWER
PDF
CLICK HERE
English QUESTION PAPER CLICK HERE
WHATSAPP GROUP JOIN
TELEGRAM CHANNEL JOIN
YOU TUBE CHANNEL SUBSCRIBE

up board class 11 english model paper,october masik pariksha question paper 2023,october english viral question paper 2023,class 11th physics 30 october viral question paper,bseb class 12th monthly exam october 2023 question paper,bseb class 11th monthly exam october 2023,english class 10th 30 october question paper,30 october english class 10th question paper,class 11th english viral question paper 2023,class 11th october monthly exam 2023 question paper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *